КОЊИ ЗА ОБЛОГ

Konj na fudbalГрадскиот стадион порано бил и место за натпревари со коњи. Се собирале и млади и стари, да следат вешти луѓе со дресирани коњи, кои скокале, се вртеле или стоеле на двете задни нозе. Дури и се обложувале без ливчиња. Оставале на купче неколку ситни динари и навивале за фаворит. Можело да падне некоја трампа, доколу им се бендисал коњот. Не ретко се трампале кокошки, торби грав, кромид и слично. Забава и воодушевување предизвикувале џокеите со коњските бравури.

Сега овие мили животни со грива на вратот ретко служат за пренос на товар. 

Loading