МАЧКИ НА ВЕСПА – ГЛУВЦИ НА КОРЗО

Велат, мачките имаат девет животи. На фотографијата ја користат погодноста на лесно прилагодување во “скутот” на една паркирана Веспа во Старата чаршија. Веројатно, без изим од сопственикот, се натокмила првин мачката, а по неа и мачињата да цицнат малку млеко, качени на ачик на мотор. Не посакувале кругче на моторче. Само се скротиле околу на удобната Веспа. Користат еден мачешки живот – моторен. И “мачките на две нозе” се мераклии на мотори. Овие со четири се растени в чаршија. Знаат што е цивилизиран живот, па по теркот на модата и во дослух со времето, се осмелиле и тренираат од мали да се качат малку на мотор. А на плочникот, глувче се шетка мирно, слободно, влечејќи го опавчето по мермерните плочки. Питомо, небаре домашен миленик. Деца се восхитуваат, се обидуваат да го допрат и погалат. Граѓаните треба да знаат дека глодарите пренесуваат тифус, трески, чума, салмонела. Чаршиските мачки може да ја остават мрзата и да слезат од мотор. Не само да се кочоперат на мотор, туку да си го проверат инстинктот. Постарите сметаат дека глувците надвор се лош знак, најава за природна непогода.

Loading