ТАБЛА ЗА МАРКУКУЛЕ

Markukule v centarДа се запознаат граѓаните и туристите за причините за прогласувањето на Марковите кули за споменик на природата, во центарот се постави голема прегледна табела на македонски и англиски јазик. Се пренесува дека просторот располага со богатство на карпи како природни скулптури стари околу 700 милиони години. Зад големите грамади се кријаат безброј различни форми како столбови, печурки, плочки, пештерски и котлести длабнатини. Маркукуле е обележано за растително подрачје со присуство на 12 различни растителни видови.

Во подножјето се организираат културни манифестации. Планината што е симбол на Прилеп била инспирација на режисери за снимање на кадри на многу филмови.

Loading