КРАЛЕ МАРКО НА ПЛОШТАД

Grandiozen Marko na konjot Sarec doaga na plostadИмпозантниот споменик на Крале Марко на коњот Шарец, што е дело на скулпторот Војдан Запров ќе биде поставен на плоштад. Во тек е поврзувањето на лиените делови во Скопје. Верификацијата на симболот и епитетот што го носи градот под Марковите Кули или градот на Крале Марко преку грандиозното споменично обележје на атрактивната локација ќе се случи за празникот на градот Трети ноември.

Lokacijata na spomenikotПри крај се градежните активности на постаментот кој треба да биде висок над три метри, а споменикот во бронза околу пет и широк околу шест метри. Легендарниот заштитник на Прилеп ќе биде осветлен. Во подножјето, в година, ќе се постават релјефи во мермер со прикази за битките на Марко со завојувачите. 

Loading