МАСЛИНОВО МАСЛО ЗА САЛАТИ

Маслиновото масло е основна состојка на секоја медитеранска храна. Богато е со здрави масти. Природно е добиено од маслинките. Околу 14% се заситени масла, а 11% се полинезаситени, како што се омега-6 и омега-3 масни киселини.

Но, 73% е олеинска киселина. Таа ги смирува воспалителните процеси. Благотворна е на гените поврзани со потенцијална појава на рак. Донекаде се отпорни на топлина. Затоа е здрав избор за готвење.

Маслото содржи големи количества антиоксиданси. Многу е хранливо. Содржи и витамин Е и витамин К. Има антиоксиданси за намалување на ризикот од хронични болести кои помагаат во борбата против воспаленија и заштитата од оксидација на холестеролот во крвта. Тоа го турка ризикот од срцеви болести. Помага во спречување на мозочен удар.

Антиоксидансите се антиканцерогени. Луѓето од Медитеранот имаат помал ризик од некои видови на рак. Тоа се должи на маслиновото масло. Антиоксидансите го намалуваат оксидативното оштетување, кое е водечка причина за рак. Соединенијата во маслиновото масло помагаат во борбата против клетките на ракот. Ова масло го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Добро е и за заштита против дијабетес тип 2. Паѓа и опасноста од дијабетес тип 2.

Маслиновото масло содржи претежно мононезаситени масни киселини, кои во голема мерка се отпорни на топлина, но не на превисока. Здраво е за срцето. Доколку се третира на многу висока температура, станува штетно. Кога е изложено на температура поголема од точката на вриење, неговата структура се распаѓа. Се уништуваат омега 3 масните киселини. Треба да се користи како зачин, кога јадењето ќе биде подготвено или да не се изложува предолго на повисока температура од 200 степени.

Тоа не значи дека воопшто не треба да се користи маслиновото масло за готвење. Екстра девственото маслиново масло има точка на вриење од 130 – 175 степени, па се греши доколку се користи за долговремено пржење или печење. Овој вид на масло повеќе се користи како додаток на оброците.

Маслиновото масло се смета за најздравото, природно масло кое помага во лекување на многу здравствени проблеми.

Loading