КАРАНФИЛЧЕ В УСТА

Добро е понекогашда се стави парче ѓумбир или каранфилче во устата. Не е поради промена на здивот. Етеричното масло од каранфилче е анестетик. Наместо масло можно е да се џвака парчиња сурово каранфилче, па се плука. Нема некој вкус, но се намалува забоболката и воспалението на непцата. И циметот ја содржи истата супстанција, а и ѓумбирот привремено ја ублажува и забоболката.

Маслото од каранфилче служи за антипаразитното чистење на дигестивниот тракт. Ги уништува сите микроскопски видови на паразити. Ефикасно е против кандида и други габички, бактерии, стрептококи. Помага за растворање на крвни згрутчувања, го намалува високиот крвен притисок и холестерол во крвта. Го регулира и шеќерот во крвта и ја подобрува работата на црниот дроб.

Најмногу се користи како масло, а помалку како зачин, иако го подобрува вкусот на храната, на пример во сирење или во сладолед. Како зачин одлично  одговара со месо или со риба.

При готвење важно е да не се разварува на висока температура.       

Loading