Пресолената храна, пушењето, преголемите количини алкохол и отсуство на физичка активност предизвикуваат висок крвен притисок. Дополнителен ризик фактор се неправилната исхрана и индустриските преработки кои содржат високи количества на скриена сол. Затоа не смее да се преминува границата од 6 гр. сол дневно или мала лажичка.
Високиот крвен притисок се спушта со внимателен избор на намирници. Се препорачува морков, кој во 100 гр. содржи 2.8 гр. хранливи влакна, и 320 мгр. калиум. Се препорачува двапати дневно да се пие сок од морков.
Се прави од еден измиен и исчистен морков со средна големина. Се блендира со малку вода со каша. За подобрување на вкусот се додава малку мед и неколку листови нане. Но, вкусен е и без никакви додатоци.
За пад на притисокот добар е сокот од калинка. Доволно е двапати дневно по 150 мл. најмалку две недели.