Треба да се јадете често цвекло, иако не зазема високо место од омилените зеленчуци. Има и антиканцерогена моќ. Полно е со витамини и минерали.
За многумина е највкусно зготвено за салата. Сепак, најздраво ако е термичка необработено. Ако се готви подолга од 15 минути, ги губи хранливите вредности. Покрај витаминот Ц, ги содржи и реткиот витамин Б12, потоа сите минерали, калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур…
Има навика да се јаде само црвениот дел, коренот. Не треба да се занемарат ниту зелените листови. Содржат бета-каротен, калциум и железо. Може да се подготват како блитва или спанаќ. Некогаш се јаделе само листовите, а коренот се користел како лек, поради можноста за чување. Од листовите се виткаат дури и сарми. Може да се додаваат во разни свежи салати. Штета е што ретко се користат листовите во исхраната.
Крваво-црвената боја има антиинфламаторно и детоксикативно дејство. Целото растение има и антиканцерогена моќ. Со антивоспалителниот ефект се спречуваат многу хронични болести. Го штити срцето и крвните садови. Цвеклото е пресудно за лекување на анемија кај децата и младите бидејќи содржи висок процент на железо и фолна киселина која учествува во синтезата на црвените крвни зрнца. Шеќерот од цвеклото лесно се апсорбира од телото и се добива енергија. Високата концентрација на влакна го забрзуваат празнењето на цревата. Присуството на јод го прави драгоцен лек против атеросклероза и забрзано стареење.
Цвеклото може да ја обои урината и столицата во црвено, но тоа не треба да загрижува.
Смути

Потребни се 1 сурово лупено цвекло, 1 суров корен од целер, 1. јаболко, 1 морков, 1 чаша бадемово млеко, 2 лажички мелено ленено семе, 1 лажица хидрирано чиа семе (претходно натопено во вода и набубрено), 1 лажичка ванила за вкус. Цвеклото, јаболкото и морковот се сечкаат на поголеми парчиња и лесно се блендираат. Се додаваат останатите состојки, па дополнително се меша. Може да се додаде свеж сок од лимон. Се пие полека да се почувствува секоја голтка. Се пиете наутро, како енергетски пијалак, час пред појадок или попладне, како ужина.