МАРИФЕТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛЕБОТ ОД МУВЛА

Лебот обично се чува во кеса, оти така и се купува. Постои опасност брзо да биде нападнат од габи и да мувлоса. Но, откако ќе се изедата неколку парчиња од пресната векна, се затвора во кесата. Се остава до наредното отворање.

Не се препорачува лебот да се чува исечен. Фурнаџиите советуваат лебот да не се чува во истото пакувањето после отворањето поради брзата појава на мувла биудејќи се пакувал врел. На домашна темпертаура во кесатасе поттикнува мувлата поради топлината и кондензацијата. Тоа е штетно за здравјето.  Не е препорачливо да се завиткуваат парчињата леб во хартија или да се покрива со крпа. Така лебот брзо се суши.

Според пекарите, лебот треба да се чува во дрвен сад, на суво и темно место, подалеку од бактериите, не во фрижидер и не во близина на прозорец. За да трае подолго може да се чува во сад во чие дно има хартиена салфетка, подалеку од сонце, каде што нема толку топлина, покриен со дрвена корпа.

Loading