КИВИ ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРОЛ

Според количеството на диетални влакна, кивито го остава јаболкото зад себе, а според количината на витамин Ц, портокалот. Актинидијата  е богата со калиум. Консумирањето на две киви дневно, го чуваат организмот од болести на срцето и крвниот систем, од мозочен удар, рак и болести на дишните патишта. Во зима е витаминска бомба. Силата на антиоксидансите растат со зрелоста на плодот. Затоа најдобро е да се јаде созреан плод, мек на допир.

Одличен сојузник е во борбата против карцином. Делува како аспирин, поради моќта да ја разредува крвта без несакани последици. Го намалува нивото на лошиот ЛДЛ холестерол и го намалува високиот крвен притисок. Поттикнува регенерација на оштетените клетки. Неизбежна состојка е во исхраната на заболени од карцином и болести на срцето. Едно до две киви дневно е идеално количество, имунолошкиот систем успешно да се спротивстави на вирусите и бактериите.

Loading