Дебелото црево помага при варењето на храната. Ако ,,не работи,, како што треба, токсините се таложат. Потребни се најмалку 24 часа храната да мине низ организмот. Храна со малку витамини и ензими го забавува процесот и до 70 часа. Затоа организмот станува депонија со отрови. Прв знак дека има многу отпади во организмот е запекот.
Симптоми кои покажуваат дека се наталожиле отрови се болка во стомакот, лошо варење, гасови, дијареа, подуеност, запек.
Телото се чисти ако се замешаат 3 дцл вода, на врвот од лажичка црвен пипер во прав, 2 лажички јаворов сируп и сок од половина лимон. Смесата се конзумира 5-8 пати дневно 10 дена. Добро е ако се помешаат 10 капки етерично масло од мента, сок од еден лимон и со 2,5 дцл вода. Течноста се пие две недели.
Елиминацијата на отпадот го подобрува здравјето, варењето и ја олеснува апсорпција на хранливите елементи. Доколку се користат постојано, чаевите се предизвикуваат синдром на мрзливи црева. Најдобро е со здрава храна и со продукти богати со многу нерастворливи растителни влакна.
Еве уште еден рецепт – 1 јаболко, лажица мед, лажица чија семе, лажица ленено семе, малку цимет и 200 мл вода. Состојките се блендираат во хомоген напиток што се пие на гладен стомак. Редовното консумирање ја подобрува работата на дебелото црево и вкупното здравје.
Процесот на детоксикација се забржува со консумирање на лимон, спанаќ, интегрални житарки, многу овошје и зеленчук и зелен чај.