Тромбовите во крвните садови го загрозуваат животот и може да дојде до срцев застој, мозочен удар, емболија и други опасни медицински состојби. Крвта во нормални околности се движи низ телото и ги снабдува клетките со потребните материи. Важно е крвта да помине без никакви пречки.
Симптомите за тромбови првин се доживуваат како мали тегоби кои брзо минуваат. Но, ако се влоши протокот, настанува пекол и веднаш да се посети лекар.
Еве неколку симптоми на тромб
ОТОК ВО ЕДНА ОД НОЗЕТЕ – Еден тип крвни згрутчувања се нарекува длабока венска тромбоза. Тоа е недостиг на кислород во виталните органи, што доведува до намалена циркулација. Резултира со оток и болка во ногата. Ова не смее да се игнорира.
ВИДЛИВО ЦРВЕНИЛО ДОЛЖ ВЕНИТЕ – Црвени траги долж вените се опасност за животот, бидејќи црвенилото е сигнал за крвно згрутчување. Ја пече кожата до вжарување. Јавување на лекар.
БОЛКА ВО ГРАДИТЕ И ОТЕЖНАТО ДИШЕЊЕ – Овие симптоми не се игнорираат, бидејќи ако се појават истовремено е сигнал дека тромбот стигнал до белите дробови. Состојбата може да биде фатална. Потребна е лекарска помош.
КАШЛИЦА БЕЗ НАСТИНКА – Ако трае долго, со денови и без настинка, без болно грло, без температура, течење од нос и други обични симптоми за настинка, може да биде знак дека тромбот е во стомак. Мора поскоро да се решИ, зошто може да биде фатален.
СИЛНИ ГЛАВОБОЛКИ И ЗАМАТЕН ВИД – Тоа е знак дека постои опасност од откачување на тромб во крвта. Плус, ако е и говорот отежнат, постои веројатност за крвно згрутчување. Не смее да се игнорира и да помине без преглед и контрола кај доктор.
ОТЕЖНАТО И ПЛИТКО ДИШЕЊЕ – Не се игнорираа, особено ако е проследено со вртоглавица, забрзан пулс и треперење во градите. Тоа е сигнал дека згрутчувањето е во белите дробови. Барајте веднаш лекар.
Природен лек за топење на тромб
Оние кои пробале велат дека каша н помага за да се раствораат тромбовите во крвта. Се препорачува на сите со проширени вени.
Потребни се 250 г. лук и 15 лимони. Лукот се лупи и се става во блендер или се меле во машина. Лимоните се мелат и се мешаат со лукот. Се микса и се складира во тегла која не се затвора со капак, туку се прекрива со газа. Се пие еднаш дневно по една супена лажица со чаша топла вода. Се чувае во фрижидер и се консумира редовно.