Моќта на лукот е толку силна, што дури и по 24 часа телото реагира на оваа храна во диетите за слабеење или како природен лек за лечење на одредени болести.
Што се случува во тело кога се јаде печен лук?
Во првиот час лукот се вари и станува храна за телото. Мегу 2-4 час помага во борба против слободните радикали и постоечките клетки на рак во телото. Меѓу 4-6 час, метаболизмот почнува да ја гледа предноста и го активира процесот за отстранување на вишокот на течност и ги топи складираните масти во организмот. Меѓу 6-7 час, антибактериските својства ја вршат функцијата против бактериите по патувањето низ крвотокот. Меѓу 6-10 час, лукот веќе ги штити клетки од оксидација. Меѓу 10-24 час, почнува длабинско чистење, вклучувајќи регулација на нивото на холестерол, чистење на артериите и заштитата од срцеви проблеми, намалување и подобрување на нивото на крвниот притисок, зголемување на природната заштита и на раст на имунитетот;
Лукот помага во отстранување на тешките метали во телото, ја подобрува цврстината на коските, го отстранува уморот, ги подобрува атлетските способности и помага за долговечноста на клетките.