Лутите пиперки се многу лековити. Истражувањата потврдија дека главната состојка на лутите пиперки ги убива ќелиите на ракот.
Капсаицинот е состојка која им дава лут вкус на пиперките. Таа ги уништува малигните клетки и спречува појава на тумори. Капсаицинот во допир со малигната клетка, ја разложува својата мембрана и создава рецептори кои ги контролираат супстанциите кои влегуваат и излегуваат од клетката, како што се натриум и калциум. Кога капсаицинот се меша со овие моќни рецептори, малигната клетка е уништена.
Пред да навалите на лутите пиперки, треба да знаете дека тие немаат толкаво дејство како капсаицинот во вид на таблети или во комбинација со терапии против рак. Ова откритие дополнително се истражува, но дефинитивно е голем чекор во борбата против ракот.