„ЛОРА“ ВО СТАРА ЗАГОРА

Гимназија „Мирче Ацев

So monodramata Lora vo Zagora

Со монологот „Лора“, гимназијата „Мирче Ацев“ ќе учествува на меѓународниот театарски фестивал на француски јазик за средни училишта во Стара Загора, Бугарија, меѓу 7 селектирани странски учесници од цела Европа, покрај земјата домаќин.

Ученичката Марија Митреска ќе ја игра улогата на „Лора”, главниот лик во монологот, а на фестивалот ќе биде заедно со професорката по француски јазик Мирјана Бошковска која е ментор и координатор и професорот по драмска уметност и англиски јазик Маринко Шлакески, кој е автор и режисер на претставата.

Монологот „Лора” претставува композиција од фрагменти и реплики на женскиот лик од интегралниот драмски текст „Лора” на Маринко Шлакески, на македонски јазик во театарот “Војдан Чернодрински”,  а во изведба на актерката Даниела Иваноска во рамките на програмата со која Гимназијата го одбележа патрониот празник на 4 јануари.

Драмскиот текст во интегрална форма, учениците од III-та год. чиј проф. по македонски јазик е проф. Ленка Јованоска, имаа можност да го работат за лектира по македонски јазик и литературе, што претставуваше можност за запознавање и афирмација на современи, но и домашни автори во изучувањето на домашната и светската современа драмска литература.

Меѓународниот театарски фестивал на средни училишта од земјите членки на Франкофонската организација, има за цел да го негува францускиот јазик и култура надвор од границите на Франција и земјите во кои тој е службен јазик.

Loading