ФИНАНСИСКА ИНЈЕКЦИЈА ЗА БОРЕЧКИТЕ ВЕШТИНИ

Општината помага

Помош уште за десетина клубови

            Продолжува поддршката за спортот од Локалната самоуправа. Градоначалникот Марјан Ристески врачи финансиска помош на десетина клубови од боречките вештини: боксот, кик – боксот, џудото, каратето, борењето… Малите клубови не се заборавени. Поддржуваме спортисти и клубови кои носат најмногу медали. Низ настапите го афирмираат градот и државата. Продолжуваме со финансирање на поединечни и екипни спортови, со порака младите да се занимаваат со спорт, а да ги избегнат модерните пороци. Повик и до бизнис секторот за општестевна одговорност, за инвестиција во здрава младина и идни репрезентативци, со кои ќе се гордееме – рече градоначалникот Ристески. Не големи суми, но клубовите се задоволни од потегот. Добиваат нешто по долго време. Меѓу помогнатите се Боксерскиот клуб АС, Кик – боксинг клубот Шампион, Про – бокс Македонија, џудо клубот Пролетер, Карате клубовите Лукас и Прилеп Баше, Боречкиот 7 Мај Леов… Средствата се за основните потреби, патувања, опрема и слично.

– Мака мачиме да ги однесеме членови на натпревари. Благодарнни сме на Општината, но и приватниците да се вклучат за да учествуваме на меѓународни собири – смета Петар Чешелкоски од КК Гоце Делчев.

Клубовите ги кажаа маките, не само финансиските, туку и материјалните, просторните… Нема доволно објекти или термини во салите, така што спортистите импровизираат. Џудистите излегоа со предлог.

– Неопходен е спортски комплекс, центар за боречки спортови. Таму би имале доволно термини за тренинзи и натпревари – истакна Славе Димитриоски од ЏК Пролетер.

Општината веќе ги поддржа екипните спортови, кошаркарски и фудбалски по апликациите во определениот рок.

Loading