Снег и студ

Прилеп е закован во студ, мраз и снег деновиве. И порано, прилепчани живееле на сибирски температури. Фотографијата демонстрира еден зимски ден пред децении. Снегот го послал градот и ги декорирал со бели украси боровите некогаш метар – два, а денска вишни дрвја. И голите гранки на липите се дотерале во снежна облека. Зимата, и студот, предизвикуваат чувства на издржливост и простум во магливиот ден. Нели прилепчани се непокорни и горди. Не креваат раце во најтешките моменти, а камо ли во зима, како оваа со температура од 16 степени под нулата. Бујната волнена облека, природните материјали на палтата и костимите, палариите на главите оддаваат време на “задоволство”, но и на вечната борба на човекот со природата.

Loading