”Ако некој некогаш”

”Ако некој некогаш”

 

Ако некој некогаш те праша

за името на татковината твоја,

кажи му дека името,

е убавината и светлоста

што зрачат од љубовта, моја и твоја.

 

Ако само некој не знае

каде се наоѓа татковината моја,

ќе му кажам слободно, гордо и исправено:

”Овде е во градиве вгнездена

и за на век ставена”!

 

Ако човеку не знаеш

како се љуби татковината своја

за рака стисни ме,во очи погледни ме,

ќе видеш искра радост и немирен дух,

како китка откинат од душава моја.

 

И ако некој љубопитно запраша

за кого толкав поетски порив

испишав со ракава своја,

ќе му кажам

-”За тебе, Татковино моја”!

 

 

Бисера Мицеска, 

во 7 а одд. ОУКире ГаврилоскиЈане”. 

Loading